Het Energieakkoord dat kabinet, vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties hebben gesloten, kan rekenen op overwegend positieve reacties.

In het akkoord staan maatregelen als het vervroegd sluiten van kolencentrales en het meer inzetten op duurzame energie. Jaarlijks moet er gemiddeld 1,5 procent bespaard worden op energieverbruik.

Verder komt er 400 miljoen beschikbaar voor isolatie van socialehuurwoningen. De plannen moeten leiden tot minimaal 15.000 extra banen.

Impuls aan de economie

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) denkt dat het akkoord zal leiden tot “een succesvolle transitie naar duurzame energie. Met een grote ambitie om energie te besparen en banen te creëren, geeft het (akkoord) een impuls aan de economie”, liet Kamp woensdag weten. Coalitiegenoten PvdA en VVD zijn allebei zeer tevreden over de gemaakte afspraken, evenals oppositiepartij CDA.

Vakcentrale FNV is blij dat het akkoord banen zal opleveren en legt het daarom positief voor aan de achterban. De extra werkgelegenheid valt ook goed bij Bouwend Nederland en de koepel van installatieondernemers Uneto-VNI. De installateurs zien in het akkoord een impuls voor innovatie bij het bouwen van energiezuinige huizen. De FME, de ondernemersorganisatie in de technologische industrie, spreekt van “een mijlpaal op weg naar verduurzaming”.

Milieuorganisaties Greenpeace en Natuur en Milieu zijn tevreden over de afspraken, waarover op hoofdlijnen in juli al overeenstemming werd bereikt. Greenpeace noemde het wel jammer dat niet alle kolencentrales dichtgaan, alleen de oude.

Geen woord over schaliegas

Kritiek is er ook. Zo vinden SP en GroenLinks dat het akkoord niet ver genoeg gaat. SP-Kamerlid Paulus Jansen zei woensdag dat bedrijven die niet aan de doelstellingen voldoen, moeten kunnen worden gedwongen hun taak met terugwerkende kracht in te halen.

GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik vindt het akkoord weinig ambitieus. Milieuvervuilende bedrijven wordt geen strobreed in de weg gelegd en over schaliegas wordt met geen woord gerept, aldus GroenLinks.

De PVV noemt het Energieakkoord overbodig en duur en "het maakt energie onbetaalbaar".

De onderhandelingen vonden plaats onder regie van voorzitter Wiebe Draijer van de Sociaal-Economische raad (SER). De onderhandelende partijen gaan het resultaat nu in eigen kring bespreken. Naar verwachting zal het Energieakkoord volgende week worden ondertekend.

De 10 pijlers van het Energieakkoord

Hieronder volgt een overzicht van de tien pijlers van het akkoord:

1. Een besparing van het finale energieverbruik met 1,5 procent per jaar in de combinatie van bebouwde omgeving, de industrie, de agrarische sector en het overige bedrijfsleven.

2. Opschalen van hernieuwbare energieopwekking. In combinatie met energiebesparing moet in 2020 14 procent van alle energie op een duurzame manier worden opgewekt, oplopend naar 16 procent in 2023.

3. Decentrale opwekking van hernieuwbare energie door burgers met steun, waar nodig, van gemeenten, provincies en rijksoverheid.

4. Het Energietransportnetwerk moet klaar zijn voor een duurzame toekomst.

5. Een goed functionerend Europees systeem voor emissiehandel.

6. Afbouw capaciteit oude kolencentrales. Per 1 januari 2016 zullen drie centrales uit de jaren '80 gesloten zijn, de resterende twee volgen per 1 juli 2017.

7. Een verlaging van de CO2-uitstoot in mobiliteit en transport van 17 procent ten opzichte van 1990 in 2030, oplopend naar een reductie van 60 procent in 2050.

8. Het verzilveren van werkgelegenheidskansen. Ingezet wordt op ten minste 15.000 extra arbeidsplaatsen in de periode 2014 tot en met 2020 in de bouw en de installatiesector en op termijn in de duurzame energiebranche.

9. Energie-innovatie en -export. Het streven is dat Nederland in 2030 in de top 10 staat in de mondiale CleanTech Ranking.

10. Een omvangrijk financieringsprogramma voor de enorme investeringen die nodig zijn voor de transitie die is vastgelegd in het akkoord.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl